Kredilerde yeni dönem başladı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların kredi işlemlerine ilişkin yeni usul ve esaslar belirledi.
Yayınlanan yönetmelikle, kredi işlemlerinde bazı önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler arasında, hesap durum belgesi talebi ve kredi sınırının artırılması gibi unsurlar öne çıktı.
Yönetmelik kapsamında, bankalar artık 5 milyon TL’nin üzerindeki nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerden hesap durumu belgesi istemek zorunda olacak. Daha öncesinde bu uygulama, 2 milyon TL’yi geçmeyen kredi talepleri için geçerliydi.
Tüketici kredileri hariç olmak üzere, 5 milyon TL’nin üzerindeki krediler için hesap durumu belgesinin alınması her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde devam edecek. Ancak yurt içi bankalar arasında yapılan vadesiz veya vadesi 3 ayı aşmayan işlemler için hesap durumu belgesi alma zorunluluğu bulunmayacak.
Bankalar, kredilerle ilgili riskleri ölçmek, müşterilerin mali durumunu düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bu konudaki esasları belirlemekle yükümlü olacak.
Kredi tahsis aşamasında canlı alacak olarak takip edilen müşterilerden, en güncel finansal tablolar, bağımsız denetim raporları ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporunu içeren analiz tablosu gibi belgelerin bankalar tarafından alınması zorunlu hale getirildi.
BDDK tarafından belirlenecek kapsam dahilindeki krediler için kredi derecelendirme notunun yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından alınması da yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.
Yönetmelikte, konut teminatlı kredilerde, kredi teminat oranı ve taşıt kredilerinde azami sınırların Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak BDDK tarafından belirleneceği de belirtildi.
Bu düzenlemelerle birlikte, bankaların kredi işlemlerinde izleyeceği prosedürler, risk gruplarına dahil olan kişilerin değerlendirilmesi, bankaların sahip olduğu risk grupları içinde yer alan kişilere kredi verilmesi gibi konularda detaylı düzenlemeler getirildi.